На будівництві каналу знайшли масове середньовічне поховання

Археологи виявили масове пізньосередньовічне поховання 20 чоловік у місті Віанен, Нідерланди. Помітили його, наглядаючи за будівництвом нового міського каналу.

Археологи виявили масове пізньосередньовічне поховання 20 чоловік у місті Віанен, Нідерланди. Помітили його, наглядаючи за будівництвом нового міського каналу.

Усі останки належали чоловікам віком 15-30 років. Поруч із ними не знайшли жодних особистих речей, лише іржаві цвяхи, що вказувало на можливе поховання в дерев’яних трунах. Через відсутність предметів, точний вік знахідки поки не встановили, повідомляє The History Blog.

Учені розповідають, що могильник розташований за стінами знищеного пожежею 1696 року міського замку Батештайн, на місці замкових стаєнь. Оскільки людей ховали одночасно, складали штабелями в одному місці, вони могли померти від чуми, холери чи загинути в бою.

Останнє припущення вказує на можливі 1480-ті роки. Тоді в Голландії тривала громадянська війна між дворянами та буржуазією, відома як боротьба “тріски” та “гачків”. Утім, бої неподалік замку відбувалися і під час повстання голландців проти іспанських Габсбургів. 1567 року місто захопила іспанська армія.

Розкопки поховання тривають. Археологи сподіваються знайти більше останків і пролити світло на час й обставини загибелі людей.

Нещодавно в британському Шеффілді на місці торгового центру розкопали руїни середньовічного замку. Встановили, що його почали будувати 1270 року. У 1570 - 1584 роках королева Шотландії Марія Стюарт відбувала в ньому ув’язнення. Під час громадянської війни у XVII ст. замок належав прихильникам монархії. У тій війні переміг парламент. 1646-го замок наказали зруйнувати. Археологи знайшли на місці замку взуття, ножі, монети, гарматні ядра і розп’яття.