На рівні з Сікстинською капелою. У джунглях знайшли тисячі давніх наскельних малюнків

У джунглях Амазонки, на теренах Колумбії, знайшли десятки тисяч наскельних малюнків, яким 12,5 тис. років. Відкриття зробили торік, але тримали його в секреті донині.

2014 року археологи виявили свинцеві саркофаги заможних городян XVII-XVIII ст. у французькому місті Флерс. На одному із саркофагів лежала ємність у формі серця - кардіотаф.

У кардіотафи зазвичай клали сам орган, який діставали в процесі бальзамування тіла. Практика була звичною для суспільства того часу, а кардіотафи часто трапляються в європейських приходських та монастирських церквах, передає “Апостроф”.

Знахідку вдалося розкрити за допомогою невеликої циркулярної пилки. Всередині, окрім добре збереженого серця, був наповнювач із приємним ароматом.

Нині дослідники намагаються встановити, які саме технології застосували при бальзамуванні та з яких інградієнтів виготовили наповнювач. Імовірно, майстри використовували суміш різних рослин, зокрема перцеву м’яту та пилкові зерна.

У самих саркофагах, відкритих 2015 року, перебували тіла дорослих забальзамованих людей, що вказувало на високий соціальний статус за життя.